Andre beretninger
Hans Edward Teglers ('H.C') har i sin bog 'Kæmp for alt hvad du har kært' fortalt om modstandskampen; bogen findes i to udgaver fra henholdsvis 1945 og 1957. Sabotageaktionen mod Glud & Marstrand er omtalt meget levende og præcist.
"Den 17-årige K.K. (...) er i færd med at rulle cordtexen op. Den(...)ligner mest af alt almindelig tyk, hvid ledning. Man skulle ikke tro at den uskyldigt udseende tråd kan detonnere med en fart af 410.000 meter i sekundet(...)
Klokken er lige ved 23.30. senest om 10 minutter skal vi gå derfra for at kunne begynde aktionen til den fastsatte tid.
Chefen H.H. har udset os til at trænge ind og foretage sprængningen. Aktionen i nat går ud på at ødelægge kraftcentralen hos Glud & Marstrand, Rentemestervej 7 - 9. Lykkes det for os, vil hele den store virksomhed gå i stå for en længere periode, og de krigsvigtige leverancer til tyskerne vil blive forsinket.
'Se, så', siger K.K., nærmest henvendt til sig selv, idet han smækker Cordtexrullen ned på køkkenbordet, 'det var det. Nu er det viklet op uden knæk' (...)
Pakningen af sprængstoffet er tilendebragt. Jens retter sig op og stryger håret bort fra panden. Han er typen på en ung københavnsk arbejder (...).
'Jeg vil benytte mig af lejligheden til at gentage, hvad H.H. sagde til mig i eftermiddags. Denne aktion er fantastisk vigtig ikke alene fordi det vil skade tyskerne meget hvis den lykkes, men også fordi vi har en glimrende lejlighed til at vise englænderne hvad vi duer til. Aktionen må og skal gennemføres, koste hvad det koste vil'.
H.H. anbringer to gode grupper udenfor, en ved hjørnet af Frederiksborgvej og Rentemestervej og en ved hjørnet af Lygten og Rentemestervej. De er på plads klokken 24 præcis og sørger for at ingen kommer og forstyrrer os. De har ordre til at tage kampen op mod enhver der måtte vise sig(...)
Så er vi færdige (...) Lunterne bliver tændt (...) Stående i porten pifter Jens tre gange langt og gennemtrængende i fløjten. Det skingrer gennem gaden. Så forsvinder vi (...) Pludselig lyser et kolossalt, rødt ildglimt op. Det er som en ildsøjle der rejser sig".
Befrielsen fra Sct. Hans har Teglers også omtalt, men kun ganske kort da det er begrænset, hvad han egentlig ved herom - det var jo ham der blev befriet.
"Det banker på døren.
'Kom ind'.
K.K. træder ind ad døren og siger i en spøgende tone: 'Følg med min Herre, nu skal vi til en lille afhøring'. Jeg kan høre, hvor han har glædet sig til at sige de ord.
Vi følges ad ud af afdelingen, hvor en af K.K.'s folk holder personalet op.
'Vorherrebevares, hvor er du blevet fed og lasket'.
Hold din kæft'.
K.K. og jeg begynder, hvor vi slap for fire måneder siden".
Jørgen Jespersen ('K.K') beskriver H.C.'s befrielse fra Sct. Hans i sin bog 'Afdeling K.K.' på side 26:
"Den 21. oktober befriede Niels og jeg ham så fra hospitalet ved at holde personalet op. Niels var kørt til Roskilde med en taxa som var skaffet til formålet, og jeg havde taget toget derned.(...) Men jeg kom til Roskilde, og vi fik HC med til byen, hvor vi fik ham indkvarteret i Rødovre. Han begyndte så arbejdet igen, i første omgang hos mig."
|